Reinauguració de la intervenció artística Els gats

Data: 
dijous, 5 març, 2015 - 11:00 a 13:00
Lloc: 
c/ Xucla cruïlla Pintor Fortuny
Entitat: 

 

Invitació a la reinauguració de la intervenció artística "Gatos", d'Arnal Ballester a la Plaça dels Gats (Xucla amb Pintor Fortuny) al Raval.

Estimats amics!

Allà pel llunyà 1998, un grup d'artistes, recolzats pel Servei Educatiu del MACBA (Lali Bosch), vam iniciar una aventura que ens va ensenyar a mirar la ciutat d'una altra manera, i que en alguns casos, s'ha convertit en tota una forma de veure el món permanentment sorpresa per la poètica de la quotidianitat, el inadvertit, el minúscul. Aquest somni compartit es va cridar La Ciutat de les Paraules.

En aquells dies, el Barri Xinès començava a reinventar-se amb un nou nom, el Raval, una identitat canviant que com un gat amb almenys 7 vides, llepava les ferides i els estigmes de la seva sempre atzarosa història. En aquells dies es podia sentir molt viva la història recent del barri que quedava exposada sense pudor a les nombroses parets mitgeres que a poc a poc s'anaven despullant amb tots els vestigis del que hi va habitar a la vista de tots. El paper pintat de l'alcova, les rajoles de la cuina amb la pica i tot ancorat a la paret, una cisterna òrfena, el quadre oblidat, els rastres de vides que a poc a poc van anar desapareixent.

 

I van ser aquestes parets mitgeres el llenç escollit pels artistes per retre homenatge a les històries anònimes que mai més tornarien a poblar aquelles parets. Va ser així com va néixer La Ciutat de les Paraules, un projecte artístic destinat a donar-li veu i ulls als carrers perquè poguessin retre homenatge a tot allò que estava desapareixent per obrir pas a nous espais ia noves vides.

Moltes de les intervencions emblemàtiques desaparèixer per sempre, no sense abans ser immortalitzades en altres obres d'art. “Ojos de Eva Davidova” a la desapareguda carrer Sant Jeroni, que va immortalitzar Jose Luis Guerin en els primers minuts de la seva obra mestra En Construcción, va ser un d'aquests casos.

Altres intervencions van tenir millor sort i es van anar integrant de forma orgànica en el paisatge urbà, com és el cas dels “Gatos” d'Arnal Ballester (Premi Nacional d'Il·lustració 2008). Aquesta intervenció va néixer d'una exposició de dibuixos diminuts aptes per ser descoberts amb lupa, però que en conèixer aquell racó tan especial del barri quallat de gats, l'autor va voler traslladar a una nova dimensió visible a simple vista per als transeünts curiosos. Així va néixer aquest mural dels “Gatos” d'Arnal Ballester, que Xavi, Nacho i Jenny van ajudar a plasmar en la paret mitgera del Carrer Xucla amb Pintor Fortuny.

Han passat molts anys, i després de diverses aventures, els “Gatos” tornen a aquesta paret emblemàtica del barri, aquesta vegada per quedar-se. Us convidem a venir a compartir l'alegria de veure renéixer l'últim gat de la mà del seu autor en viu i en directe el proper dijous dia 5 de març a les 11h. Esperem que aquest sigui el principi d'una venturosa vida felina que ens ofereixi noves sorpreses en el futur, i que ens permeti recordar i reviure l'esperit de la Ciutat de les Paraules, projecte del que va néixer i que encara segueix viu en el batec diari del barri i en els projectes que l'Associació Cultural La Ciutat de les Paraules segueix fent créixer des ALMAZEN, seu i motor de nous somnis d'artista.

Us esperem,

Macarena G. de Vega
Fundadora de l'Ass. Cult La Ciutat de les Paraules
Directora de ALMAZEN, Espai de Creació i Difussió Artistica
www.almazen.net

 

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <table> <td> <tr> <th> <tbody> <abbr> <p> <br> <video> <iframe> <object> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.